Žolt Kovač

Šta te drive-uje?
Život ako takav (mistična jedna stvar, zar ne?). Ljubav. Zajedništvo. Procesi, unutrašnji i spoljašnji. Rad. Hrana. Muzika. Uglavnom bazične stvari.

Sve su to moja deca…
Ne znam o čemu pričaš. Imam jednog sina. Ne švrljam. Volim svoju ženu.

Čime se jos baviš?
Slikam, bavim se porodicom, radim kao profesor u Beogradskoj politehnici, bavim se grafičkim dizajnom, kuvam, meditiram svakodnevno, radim vežbe (malo joga, malo nešto drugo, trčanje, neki miks), čitam, slušam muziku.

Šta treba jedan umetnik da poseduje, osobine i veštine?
Termin umetnik je toliko širok da ovo pitanje nema mnogo smisla. Ako bi pitanje bilo kakve osobine jedan neurohirurg ili kopač zlata treba da poseduje, verovatno postoji grana umetnosti u kojoj su baš takve osobine veoma značajne.

01-Everything-Is-Work-Is-Not-Everything
02-My-Organs-Scream-Slow-Down-Man
03-Multitaskin-Is-Killing-My-Brain

Kritika? Ko i šta može da utiče na tvoj rad?…plasman rada?
Na moj rad najviše utiču lokalne društvene okolnosti, u više smislova. I na količinu rada i na produkcijski zahvat (čitaj: koliko para toliko muzike) i na plasman i na prodaju sa jedne strane, a i na sam sadržaj umetničkih radova, sa druge.

Ko je tvoj super heroj? Ko su današnji super heroji?
Greta Thunberg je super heroina današnjice.

Šta je za tebe izolacija?
Pre nekog vremena sam malo pr’so od previše posla i procesa u koje sam bio uključen (slike govore o tome), a samim tim i mnogo komunikacije, tako da sam spustio loptu, smanjio količinu posla, proredio kretanje i druženje. U odnosu na to kako sam ranije živeo, već neko vreme sam u umerenoj izolaciji. Moram priznati da je ovaj svet, takav kakav je, postao suviše intenzivan za mene, ne mogu više da pratim. Za sada mi izolacija ne smeta.

Šta dobro može da se izrodi iz ove situacije?
Planeta će da odahne malo. Ali ne sumnjam da ćemo jedva dočekati da nastavimo da je uništavamo svim snagama, i to sa smeškom, čim pandemija prođe. Bojim se da ništa nećemo naučiti iz ovoga. Za planetu, virus smo mi. Pluća planete uspešno uništavamo, temperatura skače, opšte stanje se pogoršava vremenskim nepogodama, toksičnost se povećava, planeta je prenaseljena. Zabrinjavajuće je to što kada se virus previše namnoži, onda nosilac virusa umire. A sa njim i svi virusi. Mi smo nasmejani, priglupi, pohlepni virusi, eto šta smo.

04-Forever-29-Capitalism
05-Bloody-Golden-Burnout
08-Sympathetic-Overdrive

Da li imaš tv u kući?
Da, imam.

Da li slušas radio?
Samo internet radio, Radio aparat, BBC6, nekad SomaFM, Mjehur na mreži ponekad na Mixcloud-u.

Bicikl ili pesak?
Žuto ili mačka?

Da li si vegan, vegetarijanac?
Nisam ni vegan, ni vegetarijanac, ali nisam ni neki izraziti mesojed. Može se reći da polako naginjem vegetarijanstvu, u smislu da mi ne smeta da sve češće imam vegetarijanske obroke. Mislim da ću spontano za neko vreme postati vegetarijanac ili nešto približno.

15-Another-Hippie-Day-Hooray-FOTKATI-PONOVO
14-Multitasking-Focuslessness
13-No-Time-To-Be-Productive
12-Cant-Stop-the-Traffic-in-My-Mind

Pivo ili vino?
Vino. I to domaća vina.

Da li recikliraš?
U par navrata sam pokušavao, ali nije dovoljno razvijena infrastruktura, čini mi se. Često mi se događalo da skupim flaše, a kada ih odnesem do odgovarajućeg kontejnera, vidim da u njemu ima svega i svačega. U kraju je pre par godina bio jedan kavez za plastičnu ambalažu. Taman kada sam se navikao da skupljam i nosim, kavez je nestao. U jednom momentu su se pojavili kontejneri za sortiranje, ali su postavljeni u Požeškoj, odmah pored tramvajskih šina, na mestu gde nikako ne mogu da stanem kolima, a nije dovoljno blizu kuće da nosim na rukama. Ozbiljno recikliranje podrazumeva ozbiljnu infrastrukturu i odlučnost na nivou društva i donosioca odluka. To se u našoj zemlji još nije desilo.

Knjiga/ Film?
Veliki sam fan Karl Uve Knausgora i šestotomne knjige Moja borba. Početkom godine sam kupio poslednji šesti deo od preko hiljadu strana. Biće šta da se čita u dobrovoljnoj izolaciji. Pored toga, malo obnavljam gradivo na polju SFa. Objavljena su reizdanja serijala Dina, pročitao sam ih ponovo nakon jedno 30 godina. Što se filmova tiče, najviše gledam filmove sa sinom. Kako da trenirate svog zmaja ceo serijal, Kung-fu panda 3, Lego movie… Što se tiče ozbiljnijih filmova (pokušavam da smislim rečenicu, a da ne koristim termin „filmovi za odrasle“, može pogrešno da se shvati), ako me film nasmeje i rasplače, onda je to za mene dobar film. Little Miss Sunshine, Captain Fantastic, francuski film Le Grand Bain, uglavnom mali filmovi bez vizuelnih efekata o ljudima koji ne umeju da lete, nisu zeleni, ne puštaju vatru iz pesnica, već se više ili manje uspešno bore sa svojim problemima.

10-Gonna-Work-Myself-To-Death
07-Focuslessness
11-6-Hours-40+
09-Help

A muzika…?
Bombay Bicycle Club, Mr Jukes, Anderson .Paak, Father John Misty, Beck, Alabama Shakes, St Paul and the Broken Bones, Tame Impala, The Growlers, Lucius, Buč Kesidi…

Preporuči neki sajt/portal/aplikaciju…
Internet koristim kada želim nešto da saznam, društvene mreže me nikad nisu kupile, ne blejim na netu. Ima par dobrih aplikacija doduše, zovu se zagrljaj, knjiga, šetnja, pozdrav suncu, čaša vina s nekim i tako to… A omiljeni portal u drugu dimenziju je moj atelje. Svratite nekad… Dobro, ne sada, sad nije momenat, kad ovo prođe… Do tad bacite pogled na zoltkovac.com.