Predrag Caranović

”Kandidat za mog heroja može da bude svako ko pobeđuje svakodnevicu i rutinu. To su mnogi čija imena čak i ne znam, ali pamtim njihova dela.”

Šta te drive-uje?
Potreba da definišem sve aspekte života.

Sve su to moja deca….
Meni su svi moji radovi dragi. Među njima nemam favorita. Pamtim ih prema tehničko – tehnološkim operacijama, odnosno koliko sam teško došao do konačnog rezultata. Pamtim anegdote vezane za njih. U mojim radovima svaki deo ima svoju priču, svoju predistoriju. Kada objekat dovedem do kraja, aktivira se ona druga ličnost u meni koja teži objektivnom sagledavanju urađenog. Tu sam već mnogo selektivniji i kritički usmeren prema radu. Nepravedno, najčešće pobeđuje ova druga ličnost u meni. Često mislim da sam mnogo veći trud uložio u radove koje sam bacio. Tu je uvek presudno pitanje smisla. Ustvari ja se strašno plašim banalnosti u koju je jako lako skliznuti pogotovu u umetnosti kakvom se ja bavim.

Čime se jos baviš?
Umetnost ne zauzima izdvojeno mesto u mom životu. Ona je sastavni deo mog života isto kao i porodica, kuvanje, prijatelji itd.

_DSC8218aa
Bez-naziva-2004god
_DSC2372

Šta treba jedan umetnik da poseduje, osobine i veštine?
Umetnik treba da poseduje sve ono što i drugi ljudi. Najkraće rečeno treba da ima stav.

Sa veštinama je stvar mnogo jednostavnija. Opredeljenja su prema afinitetima, ali i ako umetnik nema predispozicije prema nekim veštinama, on mora da ih upozna kako bi naučio jezik određene veštine da zna da prenese svoje zahteve drugima koji će mu pomoći u prevazilaženju nekog stadijuma rada. Konkretno u mom radu neupućenima izgleda da meni i ne treba nikakvo posebno znanje. Ali treba biti oprezan iza mojih radova se krije desetak zanata koje praktikujem ili sam praktikovao, od bravarskog do zlatarskog. Oprobao sam se u svakom od njih i dao određene rezultate. Treba biti oprezan i u zaključivanju. Svaki zanat u sebi krije određen stepen apstraktnog mišljenja. Takođe ima i svoju metodologiju. Sve nam to pomaže, ali nije i presudno za stvaranje umetnosti.

Kritika? Ko i šta može da utiče na tvoj rad?…plasman rada?
Na moj rad utiče sve i ništa. Ne bih mogao da izdvojim nekog pojedinca koji je presudno uticao na moj rad. Mnogi umetnici su mi veoma dragi i smatram da ima mnogo toga što sam naučio od njih, ali ne mogu nikoga da izdvojim.

Na plasman mog rada, utiču ljudi koji u svojim rukama drže mogućnosti odlučivanja o nečijem  radu. To je promenjivo i ne bih mogao da kažem da su to konkretni ljudi. To su konkretne pozicije koje oni trenutno zauzimaju. Od toga zavisi plasman bilo čijeg rada.

Atlas-zeza-antipode
_DSC2789
_DSC8218aa

Ko je tvoj super heroj? Ko su današnji super heroji?
Kandidat za mog heroja može da bude svako ko pobeđuje svakodnevicu i rutinu. To su mnogi čija imena čak i ne znam, ali pamtim njihova dela. A superheroji su marketinški proizvod koji varira u zavisnosti od trenutku i potreba.

Šta je za tebe izolacija?
Ono što me sprečava da nešto učinim svojom voljom.

Šta dobro može da se izrodi iz ove situacije?
Videćemo.

Da li imaš TV u kući?
Nemam.

Da li slušaš radio?
Slušam drugi program.

Bicikl ili pesak?
Bicikl.

Da li si vegan, vegetarijanac?
Ne.

_DSC2732mj
Capture-008580

Pivo ili vino?
Boza.

Da li recikliraš?
To je moje drugo ime

Knjiga/ Film?
I knjiga i film.

A muzika…?
Slušam je sa velikom koncentracijom.

Preporuči neki sajt/portal/aplikaciju…
Preporučujem http://www.predragcaranovic.com/index.html