Nikola Krivokapić

”Mislim da će nas distanciranost nekako više približiti, a i više ćemo se okrenuti prirodi. Potrebno je da čitamo znakove koje nam ostavlja univerzum, mislim da je ovo ozbiljna opomena…”

Šta te drive-uje?
Milion stvari je u pitanju, ne znam odakle bih počeo. Ali najbolje me vozi ljubav, znatiželja i inventivnost. Takođe, tu je i sunce, vedar duh, šala… Voze me isto i nerešivi problemi.

Sve su to moja deca….
Anika i Majda su moja deca. A za svoje radove ne bih mogao da kažem da su deca, pošto ih nekako kapiram više kao kolege ili prijatelje. Sarađujemo međusobno, delimo savete jedni drugima, zajedno se razvijamo, ima tu i ljutnje ponekad ali na kraju ipak rešimo sve nesuglasice.

Čime se jos baviš?
Pored vektorske ilustracije, bavim se industrijskim i grafičkim dizajnom najviše, mada sam veliki zaljubljenik u konceptualni dizajn i konceptualnu umetnost kao široko polje multidisciplinarnosti… verujem da nešto što nema primenu u ovom trenutku, imaće za sedam godina.

House-time
cant-touch-this
Segmeti-no.19-Segments-no.19
Segmeti-no.21-Segments-no.21

Šta treba jedan umetnik da poseduje, osobine i veštine?
Rekao bih da je to kombinacija ličnosti, talenta i spleta okolnosti. Ne postoji univerzalna formula za titulu umetnika. Jedno je sigurno, da to što radite morate raditi sa velikom ljubavlju i morate verovati svojim delima.

Kritika? Ko i šta može da utiče na tvoj rad?…plasman rada?
U mom slučaju kritika i prihvatanje iste se učila godinama. Sada mogu slobodno reći da smo kritika i ja u stalnom flertu. Na rad utiču dešavanja oko mene, kao na primer ova situacija sa koronom i ljudima u celoj toj priči… ne znam zbog čega, ali me to jako inspiriše. A plasman, plasman je relativna stvar, nekada vi jurite njega a nekada on nađe vas.

Ko je tvoj super heroj? Ko su današnji super heroji?
Nikada nisam imao neke idole tj. Super heroje, ali mi Deadpool nekako najviše prija. A inače tokom vanrednog stanja zaista se divim prodavcima u prodavnicama, koji se izlažu velikom riziku zbog nas.

Šta je za tebe izolacija?
Izolaciju shvatam kao neminovnost u ovom trenutku, a ne pada mi teško činjenica da moram biti kod kuće. Ova Izolacija je jedinstvena prilika da budem sa svojim ćerkama i suprugom po ceo dan, s obzirom da je u normalnim okolnostima to sve drugačije zbog posla i ostalih obaveza. Iako svi predlažu kako da se utroši vreme, meni je svaki sekund ispunjen od ujutru do uveče, pa i tokom noći…

Letnje-raspoloženjesummer-mood-01
HedonizamHedonism
Osveženje--freesh-02

Šta dobro može da se izrodi iz ove situacije?
Mislim da će nas distanciranost nekako više približiti, a i više ćemo se okrenuti prirodi. Potrebno je da čitamo znakove koje nam ostavlja univerzum, mislim da je ovo ozbiljna opomena… Nadam se da će čovečanstvo skapirati na vreme i opametiti se… koja bajka!

Da li imaš tv u kući?
Nisam koristio TV 12 godina, ali ga gledam poslednje 3 godine. Generalno, treba mi samo ponekad zbog neke utakmice… nisam ovisnik…. Čak me i nervira besumučno vrtenje kanala… u stvari, ja i ne znam najbolje da eksploatišem tu napravu.

Da li slušas radio?
Samo u autu. Mislim da je kvalitet radio stanica jako pao i da nema naznake da će se tu nešto ubrzo promeniti. Fale nam kvalitetnije stanice. Ne računam internet radio stanice, one su nešto drugo.

Bicikl ili pesak?
Pesak ili pеšak ….:) Pešak koji voli peščane plaže, a pritom nikad nisam imao svoj vlastiti bajs…. To mi je bila želja u detinjstvu, pošto sam ga stalno “pozajmljivao” od sestre.

Da li si vegan, vegetarijanac?
Volim vegansku kuhinju ali ne prezam ni od mesa.

Pivo ili vino?
Pivo, bez dalje rasprave…

Da li recikliraš?
Da, veliki entuzijasta po pitanju reciklaže i pored otežanih okolnosti. Najbliže reciklažno ostrvo se nalazi na 2 kilometra od moje kuće, tako da jednom nedeljno se odnosi džak plastike i po malo svega ostalog. Veliki problem naše zemlje je presporo rešavanje tog pitanja. Ne zanimaju me priče o tome gde završi to što bacimo, jednostavno ne želim da to utiče na moju dužnost da to radim. Mogu da poručim svima da je potrebno samo malo više volje i da budu uporni. Savest će vam biti čista.

Knjiga/ Film?
Preporučio bih dva fenomenalna filma koja sam gledao relativno skoro, a to su “Corpus Christi” poljski film sa festa 2018. i “Don’t worry, he won’t get far on foot”. Prvi je jako poučan a drugi je jako inspirativan. Ne stižem da čitam puno knjiga, ali imam kontinuitet čitanja. Trenutno sam ponovo na Orvelovom romanu, 1984! aktuelna situacija u zemlji me je navela da to uradim ponovo…

A muzika…?
Moja neostvarena želja je da budem muzičar i verujem da ću jednog dana to i ostvariti. Do tada, ja sam profesionalni slušalac. Uvek je prisutna oko mene i trudim se da uvek ubacim nešto novo na listu. Odrastao sam na super biranoj muzici (tata Milorade, hvala na tome), što sam kasnije video kao bitnu stvar tokom odrastanja. Volim dosta muzičkih pravaca i epoha, što znači da me zanima istorija muzike. Veliki sam zaljubljenik u drum’n’bass, i smatram da je to najkompromisniji muzički pravac. Trenutno preslušavam lika koji se zove Tommy Guerrero. Kada imam mogućnost da gledam i slušam, tu je bend “Jungle”, sa svojim fenomenalni igračkim spotovima. Mogao bih na ovu temu danima, ali ćemo to ostaviti za neku drugu priliku…

Preporuči neki sajt/portal/aplikaciju…
Moj godinama najomiljeniji sajt je designboom.com. Pratim ih skoro dve decenije i mogu reći da stalno napreduju. Aplikacija, Shazam (i dalje se oduševljavam kada mi izbaci rezultat na prvi takt neke “nikadčuo” pesme.

 

Instagram: @nkrivokapic

www.behance.net/nikolakrivokapic