Maja Goračinska

”Moguće je da zbog moje percepcije da je svet u haosu i da ništa ne mogu da kontrolišem, pronalazim utehu u kontrolisanju piksela na ekranu i tako se osećam malo manje bespomoćno i uplašeno.”

Šta te drive-uje?
Bilo koja vrsta uskrećenosti ili nedostatka u životu. A kako se konstantno menjaju moje životne okolnosti, tako i moj drive prolazi kroz konstantan proces kalibracije. Zimi me pokreće sama pomisao na osunčane, tople pustinje ili plaže, leti priželjkujem skijanje, sneg i planine. Ako duže vremeprovedem okružena ljudima, postane mi neophodno da se povučem u moju pećinu gde neću sretati nikoga osim moje mačke itd. Imajući u vidu trenutnu Social distancing fazu kroz koju prolazimo, najveći drive mi je solidarnost i prelaz fokusa sa individualnog na kolektivno.

Čime se jos baviš?
U ovom trenutku kada je svet stao otkrila sam da volim programiranje. Moguće je da zbog moje percepcije da je svet u haosu i da ništa ne mogu da kontrolišem, pronalazim utehu u kontrolisanju piksela na ekranu i tako se osećam malo manje bespomoćno i uplašeno. U svakom slučaju programiranje mi pruža priliku da upadnem u svoj flow gde ne postoji ništa drugo na svetu osim tog trenutka u kojem se nalazim.

Print
Print
Print

Šta treba jedan umetnik da poseduje,  osobine i veštine?
Ne verujem da postoji neka univerzalna veština koju svaki umetnik treba da ima. Sa druge strane umetnik mora da bude otvoren, hrabar i spreman na rizik koji se možda neće isplatiti. Međutim, duboko u sebi verujem da se svaki trud i preuzeti rizik ipak vrati na neki način. Možda umetnik neće stići tamo gde je krenuo, ali će se na putu susresti sa mnogim nepredviđenim dobicima koje nije ni mogao da zamisli, samo ukoliko je otvoren i spreman da ih prepozna.

Ko je tvoj super heroj? Ko su današnji super heroji?
Odavno nemam svog jednog super heroja niti verujem u njih. Međutim, ne mogu da ne pomenem da su za mene u ovom trenutku super heroji svi medicinski radnici koji su mesecima na prvoj liniji fronta i obavljaju profesionalno svoj posao uprkos stalnom izlaganju nepoznatom virusu i rizicima koje on nosi. Nadam se da ćemo iz ovog iskustva izaći kao društvo koje napokon ceni svoje medicinare i daje im adekvatne plate za veoma zahtevan i odgovoran posao koji obavljaju svakodnevno.

Šta je za tebe izolacija?
Za mene je izolacija odgovornost i solidarnost.

Print
Print
Print

Šta dobro može da se izrodi iz ove situacije?
Svi imamo priliku da postanemo svesni svoje ranjivosti, loše stvari mogu da nam se dese i neophodna je reakcija na vreme, a ne beg u poricanje kako bi se izbeglo suočavanje sa bolnom situacijom. Nadam se da ćemo ubuduće i temu globalnog zagrevanja (da ne kažem uništavanja) tretirati podjednako ozbiljno kao ovaj virus jer je to očigledno najveća pretnja sa kojom se suočavamo trenutno.

Knjiga/ Film?
Za ovu situaciju preporučujem knjigu Naomie Klein – „The shock Doctrine“ koja predstavlja studiju situacija sličnih ovoj kroz koju prolazimo i načini na koji se politički, ekonomski i društveni sistemi transformišu kroz njih, nekad na bolje, nekad na gore. Kroz knjigu je lako sagledati koji faktori doprinose tome da svet izađe iz ove krize kao bolje mesto za život i na nama je da se edukujemo i zajedno doprinesemo stvaranju takve budućnosti.

 

https://www.instagram.com/mayora_art/