Ksenija Pantelić

”Nadam se da ćemo početi da postavljamo ideju zdravije, humanije i plemenitije budućnosti za sve nas ispred egocentrične i užurbane trke za prestiž i novac.”

Šta te drive-uje?
Najviše volim kada moj rad nasmeje ljude. To mi uvek da vetar u leđa i natera me da i dalje tragam unutar sebe, a da istovremeno gledam oko sebe. Motiviše me ljubav, nekada i tuga, definitivno super rečenica u nekoj knjizi, fenomenalna predstava i plavo svetlo koje se nekada pojavi na pozornici. Rad na nekom zabavnom projektu gde su mi ruke potpuno odrešene i gde mogu da se igram.

Čime se jos baviš?
Pored lične produkcije već više od godinu dana paralelno radim sa Mikser i Liceulice organizacijama. U obe organizacije se bavim grafičkim dizajnom. Za Liceulice sam u funkciji art direktora, dok u MIkseru blisko sarađujem sa Majom Lalić na kreiranju vizuelnih materijala i publikacija. Poslednje vreme Mikser organizacija sarađuje na brojnim projektima održivog razvoja, tako da se trudim da dosta toga naučim i primenim u svom svakodnevnom životu.

Šta treba jedan umetnik da poseduje, osobine i veštine?
Mislim da jedan umetnik mora da poseduje više ličnosti unutar sebe koje uspeva da ukroti kroz svoj rad. Treba da je radoznao, da brzo spozna da neuspeh i padanje idu ruku pod ruku sa aplauzima, pohvalama i nagradama. Mora konstatno da se bori – protiv ličnih slabosti i okruženja koje ga urušava. Da pored određene egocentričnosti ipak ima osećaj za druge ljude i okolinu. Da ume da da zvuk tišini koja je možda nekog drugog ugušila.

Kritika? Ko i šta može da utiče na tvoj rad?…plasman rada?
Još pre fakulteta moja divna prijateljica Bojka mi je objasnila da kritiku moram da čujem kako bih potencijalno nešto novo naučila, kako bih se izmakla iz neke lične zone u kojoj se osećam udobno. Da će mi kritika pomoći da izgradim svoje filtere koji će mi omogućiti da odvojim bitno od nebitnog. E sada, šta je danas kritika u svetu likovne umetnosti,  to je možda bolje pitanje.

Ko je tvoj super heroj? Ko su današnji super heroji?
Imam nekoliko super heroja. Manje više to su članovi moje porodice, rođene i izabrane. Obični ljudi koje je život naveo na velike poteze – na menjanje svog okruženja radi svoje dece, na osmeh u poslednjim časovima života…to su moji heroji.

Šta je za tebe izolacija?
U nekim momentima izolacija je za mene prirodno stanje. Ovo nažalost nije ta vrsta izolacije. Pokušavam da uradim sve što je do mene da ovu izdvojenost okrenem ipak u svoju korist. Nekada to uspem, a nekada ne.

publika na izlozvbi
rotirajuci krugovi

Šta dobro može da se izrodi iz ove situacije?
Iskreno se nadam da ćemo nešto uspeti da naučimo iz svega ovoga. Nadam se da ćemo se vratiti nekim vrednostima iz prošlosti koje se danas smatraju momentima slabosti. Nadam se da ćemo početi da postavljamo ideju zdravije, humanije i plemenitije budućnosti za sve nas ispred egocentrične i užurbane trke za prestiž i novac.

Da li imaš TV u kući?
Nemam TV.

Da li slušas radio?
Da. Kada ustanem ujutru pustim Radio Beograd 2 i emisiju Klasiku molim. Pored ove emisije volim da subotom u 12 slušam Igla na vinilu na istoj radio stanici.

Bicikl ili pesak?
Pešak.

Da li si vegan, vegetarijanac?
Nisam još uvek suzila svoju ishranu samo na ovo ili ono.

Pivo ili vino?
Vino.

Da li recikliraš?
Učestvovala sam u akciji Reci NE plastici koju su pokrenuli UN Women Srbija u saradnji sa Mikser organizacijom. Cilj projekta bila je edukacija o reciklaži i sortiranje đubreta. Nakon ovog projekta uvidela sam da i moj ekološki doprinos još uvek nije dovoljan, ali se trudim.

Knjiga/ Film?
Dvori od oraha – Miljenko Jergović   

A muzika…?
Sve i svašta, uglavnom francuski online FIP radio.

Preporuči neki sajt/portal/aplikaciju…
Pa evo neka bude gore pomenuta online radio stanica.

 

Fotografije radova i izložbe Jelena Jeremić – profilna fotka Neda Mojsilović

Sajt https://www.behance.net/mrpillow

https://cargocollective.com/ksenija/ksenija-pantelic

fb https://www.facebook.com/ksenija.pantelic.3

insta https://www.instagram.com/silverliningsilverlining/