David Pujado

”Nadam se da će se globalizacija konačno okončati. Socijalna politike u mnogim zemljama mora da se promeniti, vratiti se društvu blagostanja koje smo imali i izgubili tokom finansijske i sada Korona krize.”

Šta te drive-uje?
Fotografija je moj način da se izrazim, moj kreativni kanal. Uopšte, ono što radim je da  stalno sebe portretišem, kroz predmete, zgrade, ženske modele ili autoportrete.

Sve su to moja deca….
Pa, sve je to deo mene. Pretpostavljam da će „moja deca“ biti deo mene, ali roditeljski  duh se još nije probudio, recimo da je to deo mene…

Čime se jos baviš?
Direktor sam festivala Beogradski mesec fotografije, takodje sam osnivač Бартcелона koncept-a (Bartcelona pop up i Bartcelona inked).

Šta treba jedan umetnik da poseduje,  osobine i veštine?
Pre svega da  imao šta da kaže, da nešto izrazi, I potom da to realizuje. Tehničko znanje je veoma bitno, ali svako može da ga naučiti.

Amanda---Finalist-Foto-Fenix-2019

Kritika? Ko i šta može da utiče na tvoj rad?…plasman rada?
Uvek slušam sve kritike, i dobre i loše. Dobre su savršene, naravno, moj ego treba nahraniti, ali veoma su važne I loše kritike, traže vreme da razmislim, obradim, da prespavam i onda ukoliko mislim da je ispravno razmotrim ih. Govorim o detaljima, sitnicama koje ako učinim drugačije mogu da poboljšaju rezultate, ne o temama I  idejama načelno.

Ko je tvoj super heroj? Ko su današnji super heroji?
Danas svi moji super heroji nose belo, to su lekari, medicinske sestre i drugi ljudi koji se brinu o svima nama, bore se protiv virusa Korone,  dok su neki od njih I dali svoje živote za nas.

Šta je za tebe izolacija?
Pa… Osoba sam koju sam oduvek voli I oseća se prijatno u svojoj samoći, ali  prvi put u obaveznoj izolaciji. Za mene ovo je pravo vreme radim stvari koje dugo nisam radio, ujutro na suncu na terasi dosta čitam, istražujem foto-knjige, započeo sa onlajn MoMa kurs, kuvam, isprobavam nove recepte, uživam u piću, muzici, plešem … ali, naravno nedostaju mi lični kontakti i šetnja

Šta dobro može da se izrodi iz ove situacije?
Nadam se da ćemo preispitati neke stvari.

Nadam se da će se globalizacija konačno okončati. Socijalna politike u mnogim zemljama mora da se promeniti, vratiti se društvu blagostanja koje smo imali i izgubili tokom finansijske i sada Korona krize.

Son-platicas-de-familia---Exhibition-Picturing-Gil-de-Biedma---Instituto-Cervantes-Budapest
Velvet---2nd-Prize-Plano-Focal-2016

Da li imaš tv u kući?
Da, imam. Stan koji sam iznajmio kad sam se doselio u Beograd bio je kompletno opremljen, sa TV-om. Ponekad sa svog starog DVD-u gledao fudbalske utakmice FK Barselone ili film. Da nisam dobio sigurn sam daga ne bih kupio.

Da li slušas radio?
Da, sve vreme. Sada slišam… Skoro nikada ne slušam muziku na radiju, samo emisije, naravno, katalonskih ili španskih radio stanica. Dok vozim slišam Radio Beograd 2 ili Radio Beograd 202 (ponekad i kod kuće, takodje).

Bicikl ili pesak?
Ako me pitaš grad ili prirodu, odgovor je grad. 100% sam urbana osoba, ali ako me pitaš grad ili plaža, izabraću plažu. Sunce je moj život, plaža je simbol mog hedonističkog života. Piće, dobra knjiga, dobro društvo … šta drugo odabrati? Pa … fotoaparat..

Da li si vegan, vegetarijanac?
Kratko vreme bio sam pesceterijanac. Volim ribu. Ali istina je da ja zapravo jedem sve, ali na kraju … Kupujem samo organska jaja na pijaci. Gotovo nikada ne kupujem meso. Kada sam van Srbije, jedem dosta  ribe. Na kraju mogu reći da sam gotovo vegetarijanac, iz odgovornosti.

À-bout-de-souffle---2nd-Winner-Sol-Cultural-2018
Once---Exhibition-Dom-Kultur-Studianski-Grad

Pivo ili vino?
Načelno pivo, ali svaki trenutak ima drugačije piće. Čovek sam navike.

Pivo i vino mogu biti u isto doba dana, najčešće van kuće.  Imam vreme za Vermouth Red, pre ručka, nakon ručka desertno vino kao što je Porto ili Katalonski Moscatell, za aperitiv, često u međuvremenu  kuvam,  suvo belo vino poput Andalusian Fino ili Manzanilla, kao Prosecco ili katalonska Cava

Da li recikliraš?
U Barseloni da. Tamo je to neka vrsta obaveze.

U Beogradu nije jednostavno.  Recikliram baterije i od ove godine plastične boce, ali moram da idem do Studianskog trga. Drugi način recikliranja je pronalaženje i ponovna upotreba, a ponekad i prodavanjem interesantnih stvari koje pronalazim u smeću ili na buvljacima. Takodje, pojedine svoje predmete, koji se mogu ponovo iskoristiti ostavljam vidljive pored kontejnera.

SIV---55-Oktobarski-Salon-2014
Tempelhoff---Winner-Photo-Contest-Almiar-Magazine-2012-and-Photo-Contest-Vimonda-Projektum-Berlin-2012

Knjiga / Film?
Pre sam gledao jedan film svaki dan, a tokom ove izolacije dva. Pratim program Filmoteca de Catalunya. Skupljam njihove programe i gledam filmove na mreži (jesam li spomenuo da sam čovjek sa ritualima?). Autori … Volim ih dosta… Michel Houellebecq ili Amelie Nothomb mogu biti nekoliko imena.

Što se knjiga tiče od svoje 15 godine sam uvek sa knjigom. Sada, tokom izolacije stalno čitam, ali isto tako, svaki dan ronim, pažljivo čitam i uživam u jednoj od mojih foto knjiga. Šteta je što ih kupim, a onda  nemam vremena da uživam u njima … sad je vreme.

Muzika …?
Da, volim muziku. Rock, Alternativa, Old Pop.

Tokom izolacije, sva moja španska muzika me odmah naterala da igram. Imam i svoje klasike poput The Doors, The Velvet, Iggy Pop, Placebo, Suede, Pet Shop Boys, PJ Harvey i mnogih drugih, ali tu su oni koji se iznenada pojavljuju  … poslednja je Nancy Sinatra.

 

www.davidpujado.com

https://www.facebook.com/DavidPujadoPhoto/

https://www.instagram.com/david.pujado/