Ana Golović

”Nadam se da ćemo usporiti, da ćemo više paziti kako na čoveka tako i na prirodu, da ćemo više ceniti zdravlje i život na ovoj planeti, da ćemo, kako mi pojedinci tako i državni sistemi, postaviti prave prioritete i biti humaniji.”

Šta te drive-uje?
Putovanja, otkrivanja novih prostora, rešavanje problema

Sve su to moja deca….
Možda ima nekih sličnosti ali deca su nekad dosadna, nekad previše slatka a nekad moraš baš da ih čuvaš, porastu, promene se ali svakako ne želiš da se odvojiš od njih. Moje slike su fragmenti i otkinuti delovi mene. One su samostalne i odrasle i želim da putuju svetom i komuniciraju svoju priču.

Čime se jos baviš?
Trudim se da skoro podjednako koristim/negujem i um i telo. Jako volim sport, gym,plivanje i pre svega jahanje. Pišem, čitam i dugo već idem na psihoterapiju.

Šta treba jedan umetnik da poseduje,  osobine i veštine?
Veliku hrabrost da ogoli svoje emocije i razmišljanja i sačuva dečiju iskrenost.

Umetnik ne sme da bude lažan!

Kritika? Ko i šta može da utiče na tvoj rad?…plasman rada?
Kada sam počinjala postojali su umetnici i profesori koji su mi se dopadali i za koje bih mogla reći da su mi bili uzori i da su mi njihov rad i kritika značili, ali to se odavno promenilo. Sada volim duge razgovore sa kolegama i prijateljima, brejnstormovanje.

Ana Golovic-NASLOVNA-DESKTOP
Perspective_can_be_hope

Ko je tvoj super heroj? Ko su današnji super heroji?
Današnji heroji su svi oni koji su uspeli da pronadju mir i stabilnost a nisu izgubili empatiju, humanost i solidarnost. Heroji su oni koji vredno rade i uživaju plodove rada u svakodnevnom jednostavnom životu.

Heroji vole, prštaju, ne osudjuju.

Šta je za tebe izolacija?
Trenutno živimo u propisanoj izolaciji sa nadom da ćemo sto pre ublažiti virus i vratiti se u normalan način funkcionisanja. Ja sam svoj stan pretvorila u atelje, gym, restoran i sve vreme sam unutra. Slikam, radim skice,čitam, kuvam i čujem se sa prijateljima preko video call. Potpuno je normalno da svi drugačije reagujemo i da imamo i dobre i loše dane. Ako neko može da radi i bude produktivan super a ako ne može isto tako je ok, ako se plaši i to je ok jer pre svega ovo nije samo odabrana izolacija zarad rada na sebi i poslovnog i privatnog napredovanja.

Sada je kolektivno iznad individualnog.

Šta dobro može da se izrodi iz ove situacije?
Nisam od osoba koje po svaku cenu u svemu nalazi dobre strane. Dosta toga će se promeniti i mi ćemo se promeniti, možda neke navike zauvek izbrisemo, ne znam ali znam da je ovo najveća globalna prekretnica posle Drugog Svetskog rata.

Nadam se da ćemo usporiti, da ćemo više paziti kako na čoveka tako i na prirodu, da ćemo više ceniti zdravlje i život na ovoj planeti, da ćemo, kako mi pojedinci tako i državni sistemi, postaviti prave prioritete i biti humaniji.

The_voice_of_the_sea
Rebifth
I_give_you_something_you_don't_need_and_you_aren't_looking_for

Da li imaš tv u kući?
Nemam već poslednjih 15godina.

Da li slušas radio?
Dosta vremena provodim u kolima i obožavam da vozim…e vidiš, kola su mi kao dete 🙂 uvek slušam radio gde god se tada nalazim, kako prolazim gradove ili države menjaju se i stanice i to mi je super jer na taj način imam još jednu vrstu kontakta sa tim mestom.

Bicikl ili pesak?
Kola, motor, konj, bicikl i onda ako bas mora peške

Da li si vegan, vegetarijanac?
Je l nije gotivno da kažem da mi je omiljeno jelo raw biftek?

Pivo ili vino?
Vino

Understend_someone_means_to_love_him
Shoud_I_cleanse_my_soul
I'm_just_not_able_to_accept_love_from_you
Emptiness

Da li recikliraš?
Da. Reciklirala sam i kroz umetnosti. Poslednji veći projekat tog tipa su moje instalacije od plastike u okviru Sustainability week u Abu Dabiju.

Knjiga/ Film?
Knjige: “Aleksandrijski kvartet” Lorens Darel, “Požuda” Elfride Jelinek, “Muškarci” Viktor Jerofejev

Film: “Poslednji tango u Parizu” , “La grande Bellezza”

A muzika…?
Shigeru Umebayashi, Claude Debussy, David Bowie, Kraftwerk, Josipa Lisac, OUM

Preporuči neki sajt/portal/aplikaciju…
DailyArt app, Cats on Instagram (ili bila šta sto ima mačiji sadržaj, zauvek), Podcast „U raljama osećanja“, https://www.nitch.com/