Pozivamo Vas na otvaranje izložbe Žene u fokusu u Galeriji Ozon (Dorćol Platz) u Beogradu u 18h

Izložba Žene u fokusu rezultat je nacionalnog foto konkursa „Žene u fokusu“ koji su organizovali Delegacija Evropske unije u Srbiji i časopis National Geographic na srpskom jeziku.
Petočlani žiri u sastavu Goranka Matić, fotografkinja i istoričarka, Aleksandar Kelić, docent, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, Igor Rill, urednik, National Geographic Srbija, David Pužado, Belgrade Photo Month, i Daliborka Nikolić, EU info mreža, odabrao je četiri pobedničke i 16 najboljih fotografija od više od 1,500 pristiglih fotografija na konkurs.

Kroz objektiv profesionalnih fotografa, amatera i entuzijasta možete otkriti portrete jakih žena uzora koje prkose rodnim barijerama.

Ideja iza ove inicijative je da skrenemo pažnju na žene koje ne samo da nas svakodnevno inspirišu svojom snagom, istrajnošću i kreativnošću, već nas podsećaju da su rodna ravnopravnost i osnaživanje svih žena i devojčica preduslovi održivog razvoja, društvene kohezije i prosperitetnog društva.

Ovom izložbom takođe se pridružujemo obeležavanju Međunarodnog dana žena koji se svake godine proslavlja 8. marta.

Konkurs „Žene u fokusu“ takođe je bio i deo kampanje kojom se Delegacija EU u Srbiji pridružula međunarodnoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja svake godine počinje 25. novembra i traje do 10. decembra.

Izložba Žene u fokusu biće otvorena u Galeriji Ozon (Dorćol Platz) u Beogradu od 8. do 17. marta 2022.